fbpx

Aubergine lasagne

Met deze lasagne kom je wel heel gemakkelijk aan je portie groente!
Aubergine, tomatensaus, een beetje kruiden en kaas zorgen voor een heerlijk en gezond Italiaans gerecht.

Aubergine plakjes
– 2 aubergines
– peper en zout
– olijfolie

Snijd de aubergines in flinterdunne, ronde plakjes of maak plakjes met een mandoline. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en rooster ze 5 min. in de oven op 180 graden. Na 5 min. haal je ze eruit en strooi je er peper en zout over en besprenkel je ze licht met olijfolie. Nu kunnen de aubergines nog 10 minuten in de oven roosteren.

Geroosterde tomaten-paprika saus

– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 6 tomaten
– 2 rode paprika’s
– 50 gram tomatenpuree
– 1 ruime theelepel tijm
– olijfolie
– 1 theelepel paprikapoeder
– 2 handen verse basilicum
– peper en zout

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
Snij de uien, tomaten en paprika in vieren.
Leg de tomaten met het velletje naar beneden op de bakplaat en de paprika en uien ook.
Strooi de tijm over de tomaten en wat olijfolie over de paprika en uien.
Leg de knoflooktenen (ongepeld) op de bakplaat.
Bestrooi vervolgens alles met peper en zout.
Doe de bakplaat gedurende 30 minuten in de oven totdat de uien beginnen te karameliseren en alles is geroosterd.
Haal de bakplaat uit de oven en haal de velletjes van de knoflooktenen. Doe alles in een pan samen met de tomatenpuree en pureer alles met een staafmixer fijn. Voeg de paprikapoeder en verse basilicum toe aan de saus en pureer nog even. Breng op smaak met peper en zout.

Overige ingrediënten
– 2 bollen mozzarella (in dunne plakjes gesneden)
– 50 gram Parmezaanse kaas

Neem een ovenschaal en giet daar een laagje tomatensaus in. Leg hierop een laag van de gegrilde aubergine en een paar plakjes mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas. Vervolgens leg je hier weer een laagje saus op en herhaal je de stappen. Je eindigt met tomatensaus.. Bestrooi het royaal met Parmezaanse kaas en verwarm de lasagne in ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden.

Italiaanse salade

Salades, ik eet ze bijna elke dag wel! Het is gezond, makkelijk en bijna iedereen vind het wel lekker. Een maaltijdsalade als lunch of diner of een salade als bijgerecht. Aangezien ik het vaak eet wissel ik ook veel af met diverse ingrediënten, zo is het nooit saai om te eten.
Bij deze het recept van een Italiaanse salade die in een handomdraai op tafel staat!

Ingrediënten voor 2 personen (als bijgerecht)
– 100 gram babyspinazie
– 50 gram rucola
– 6 zongedroogde tomaten (in stukjes gesneden)
– 2 eetlepels kappertjes
– 70 gram zwarte (Kalamata) olijven, zonder pit
– 50 gram vlokken Parmezaanse kaas
– dressing van extra vergine olijfolie met balsamicoazijn

Bereiding
Doe de spinazie en rucola in een ruime schaal. Snij de tomaten in stukjes en voeg deze samen met de kappertjes, olijven en Parmezaanse kaas toe.
Maak een dressing van olijfolie met balsamicoazijn en voeg de dressing als laatste over de salade.
Buon appetito!

Trendy zwart eten!

Laatst las ik een artikel over trendy zwart eten. De kleur krijgt het van actieve kool, bewerkte houtskool van meestal kokosnootschil of bamboe waarmee het eten wordt gemaakt. Het wordt vooral toegepast voor de look, niet zozeer voor de smaak. Er wordt zwart ijs van gemaakt, zwarte appeltaart, zwarte limonade en zelfs zwarte mozzarella. Aangezien ik hou van pure, onbewerkte en natuurlijke voeding ben ik niet fan van dit soort eten. Maar ook met natuurlijke ingrediënten kan je een mooi (bijna) zwart gerecht creëren. Zoals een bakje yoghurt met bramen, bessen en zwarte sesamzaadjes!

Tuinbonen tijd!

Het is tuinbonen tijd! Tuinbonen zijn nu volop verkrijgbaar, ze zijn dan ook vaak te vinden in mijn keuken. Het is even een werkje om ze te doppen, maar eigenlijk vind ik dat altijd wel ontspannen. Een muziekje op, lekker drankje erbij en doppen maar! Tijdens het doppen bedenk ik ook vaak nieuwe recepten. Dit keer wilde ik een gezonde, snelle, lekkere lunch maken en daar kwam deze omelet uit. Dit gerecht is heel eiwitrijk dus voorlopig krijg ik even geen honger ?

Ingrediënten voor 1 omelet
– 450 gram ongedopte tuinbonen
– 1 ui
– 1 knoflookteentje
– 200 gram spinazie
– 50 gram champignons
– 50 gram feta
– 3 eieren
– zout en peper
– olijfolie

Bereiding
Dop de tuinbonen en stoom ze 10-15 min.
Kluts de eieren in een kom samen met een beetje zout en peper, voeg daar de tuinbonen aan toe en zet dit even apart.
Snij de ui en de knoflook fijn en de champignons in plakjes.
Giet een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg de champignons toe en bak deze even kort mee. Voeg dan ook de spinazie toe die je even laat slinken. De geklutste eieren met de tuinbonen voeg je nu toe aan het spinaziemengsel en laat het geheel even op een laag vuurtje bakken. Na een paar minuten draai je met behulp van een groot bord de omelet om (je schuift de omelet op het bord, met een tweede bord daarop draai je de omelet om). Als laatste snij je de feta in stukjes en strooi je dit over de omelet.
Eet lekker!

Wist jij dit al over een tomaat, paprika, avocado en komkommer?

Als ik voedingsadvies of een kookworkshop geef worden mensen vaak verrast door diverse handige tips en weetjes die ik aan ze mee geef. Zo heb ik een aantal handige tips en weetjes over een tomaat, paprika, avocado en komkommer op een rijtje gezet.

– Bewaar tomaten, komkommers, paprika’s en avocado’s niet in de koelkast maar op een andere koele plaats. Zo drogen ze niet uit en behouden ze hun smaak.
– Tomaten scheiden een gas (ethyleen) uit. Komkommers en paprika’s zijn hier gevoelig voor, zo krijgen ze plekken en gaan ze bitterder smaken. Je kan dus beter tomaten apart leggen van de paprika’s en komkommers.
– Als je tomaten verwarmt verliezen ze een beetje vitamine C maar het verhoogt sterk het antioxidant lycopeen. Dit komt doordat bij verhitting de celwanden in de tomaat worden afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Ook wordt lycopeen onder invloed van hitte omgezet in een vorm die beter is op te nemen door het lichaam.
– Rode paprika’s bevatten 2x zoveel vitamine C als groene paprika’s.
– Een avocado kan snel bruin worden als je deze hebt opengesneden. Laat de pit bij het vruchtvlees of doe een beetje citroensap over de avocado om dat tegen te gaan.
– Komkommers bevatten vooral veel water (97%) en weinig voedingsstoffen.

Ik ❤️ tomaten!

Ik ❤️ van tomaten! ?
Bijna elke dag eet ik wel iets met tomaten. Soms verwarmt en verwerkt in een gerecht maar ook wel rauw door bijvoorbeeld een salade of op een boterham of cracker.
Tomaten bevatten veel vitamine C en ze blijven het lekkerst buiten de koelkast (bij een lage temperatuur verliezen ze hun smaak).
Voor een zomerse dag als vandaag heb ik van tomaten een lekkere gazpacho gemaakt.
Bij deze het recept voor een snelle gazpacho die je bijvoorbeeld kan eten als voorafje bij een zomerse maaltijd.

Ingrediënten voor 4 kleine glaasjes
– 3 ontvelde tomaten
– 1 rode paprika
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 2 theelepels tomatenpuree
– 2 dopjes appelazijn
– 50 ml extra vergine olijfolie
– handje verse basilicum
– snufje zout
– snufje peper

Bereiding
Zet een kruisje in het velletje van de tomaten. Doe de tomaten samen met kokend heet water in een pannetje en laat dit even staan totdat het velletje van de tomaten los komt. Haal dan de velletjes eraf en snij de tomaten in 4 stukken. Doe de tomaten samen met de gesneden paprika (zaadlijsten verwijderd) en de rest van de ingrediënten in een blender of pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Schenk de soep in glaasjes en ga lekker in het zonnetje zitten en genieten van je gezonde, zelfgemaakte gazpacho!

Allemaal verse kruiden in mijn keuken!

Verse kruiden zijn lekker voor in veel gerechten. Ze kunnen bijvoorbeeld een simpel gerecht goed verfijnen. Ook kan je er lekkere thee mee maken en nog een voordeeltje, de keuken ruikt ook meteen heerlijk! Tijdens mijn kookworkshops zal je ook gebruik maken van veel verschillende verse kruiden.

Glutenvrij of glutenblij?

Gluten is een groep eiwitten die voorkomt in sommige granen.
Een hele kleine groep mensen en kinderen heeft coeliakie. Dat houdt in dat ze geen gluten verteren en ziek worden. Ook zijn er nog mensen die last hebben van gluten (glutensensitiviteit) zonder dat er coeliakie is vast gesteld.
Je hoeft dus zeker geen glutenvrij dieet te volgen als dat niet nodig is, want gluten zijn maar voor een kleine groep mensen ongeschikt.
Van sommige glutenvrije granen is bekend dat ze in aanraking kunnen komen met gluten bevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Met bijvoorbeeld haver is dit regelmatig het geval. Een product is pas echt glutenvrij als daar het glutenvrije logo op vermeld staat. Van nature glutenvrij zijn bijvoorbeeld: boekweit, quinoa, haver, rijst, sorghum, amaranth, teff, gierst en mais.
Bij deze een recept van een glutenvrij broodje, daar wordt je vast blij van. ?

Ingrediënten
– 195 gram boekweitmeel
– 85 gram havermout
– 2 eetlepels gebroken lijnzaad
– halve theelepel zout
– 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
– 2 eetlepels zonnebloempitten
– 5 ml melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng het boekweitmeel, havermout, lijnzaad, zout, bakpoeder en melk in een grote kom. Roer het geheel goed door. Het geheel vormt een vrij plakkend deeg. Meng het geheel goed, en stort het vervolgens in een kleine, met bakpapier beklede cakevorm.
Strooi de zonnebloempitten over het brood.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven. Laat het even afkoelen voor je het aansnijdt.
Lekker met bijvoorbeeld een plakje kaas!

Paasgerecht!

Een simpel en lekker gerechtje voor de Pasen!
Witte asperges met roomkaas en zalm op een bedje van alfalfa.
Vrolijk Pasen!