fbpx

Gluten is een groep eiwitten die voorkomt in sommige granen.
Een hele kleine groep mensen en kinderen heeft coeliakie. Dat houdt in dat ze geen gluten verteren en ziek worden. Ook zijn er nog mensen die last hebben van gluten (glutensensitiviteit) zonder dat er coeliakie is vast gesteld.
Je hoeft dus zeker geen glutenvrij dieet te volgen als dat niet nodig is, want gluten zijn maar voor een kleine groep mensen ongeschikt.
Van sommige glutenvrije granen is bekend dat ze in aanraking kunnen komen met gluten bevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Met bijvoorbeeld haver is dit regelmatig het geval. Een product is pas echt glutenvrij als daar het glutenvrije logo op vermeld staat. Van nature glutenvrij zijn bijvoorbeeld: boekweit, quinoa, haver, rijst, sorghum, amaranth, teff, gierst en mais.
Bij deze een recept van een glutenvrij broodje, daar wordt je vast blij van. ?

Ingrediënten
– 195 gram boekweitmeel
– 85 gram havermout
– 2 eetlepels gebroken lijnzaad
– halve theelepel zout
– 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
– 2 eetlepels zonnebloempitten
– 5 ml melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng het boekweitmeel, havermout, lijnzaad, zout, bakpoeder en melk in een grote kom. Roer het geheel goed door. Het geheel vormt een vrij plakkend deeg. Meng het geheel goed, en stort het vervolgens in een kleine, met bakpapier beklede cakevorm.
Strooi de zonnebloempitten over het brood.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven. Laat het even afkoelen voor je het aansnijdt.
Lekker met bijvoorbeeld een plakje kaas!