fbpx
Als ik voedingsadvies of een kookworkshop geef worden mensen vaak verrast door diverse handige tips en weetjes die ik aan ze mee geef. Zo heb ik een aantal handige tips en weetjes over een tomaat, paprika, avocado en komkommer op een rijtje gezet.

– Bewaar tomaten, komkommers, paprika’s en avocado’s niet in de koelkast maar op een andere koele plaats. Zo drogen ze niet uit en behouden ze hun smaak.
– Tomaten scheiden een gas (ethyleen) uit. Komkommers en paprika’s zijn hier gevoelig voor, zo krijgen ze plekken en gaan ze bitterder smaken. Je kan dus beter tomaten apart leggen van de paprika’s en komkommers.
– Als je tomaten verwarmt verliezen ze een beetje vitamine C maar het verhoogt sterk het antioxidant lycopeen. Dit komt doordat bij verhitting de celwanden in de tomaat worden afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Ook wordt lycopeen onder invloed van hitte omgezet in een vorm die beter is op te nemen door het lichaam.
– Rode paprika’s bevatten 2x zoveel vitamine C als groene paprika’s.
– Een avocado kan snel bruin worden als je deze hebt opengesneden. Laat de pit bij het vruchtvlees of doe een beetje citroensap over de avocado om dat tegen te gaan.
– Komkommers bevatten vooral veel water (97%) en weinig voedingsstoffen.